Drie componisten

Hieronder vind je een beknopte beschrijving van drie componisten die bij ons koor erg populair zijn.

Josquin des Prez (1450-1521) was een Franstalig Vlaams musicus zanger en componist) van de Vlaamse Polyfonie. Hij wordt wel de belangrijkste componist van de gehele renaissance genoemd en was vooral werkzaam in Frankrijk en in Italië.
Onder meer van 1475-1478 als zanger aan het hof van hertog René I van Anjou te Aix-en-Provence te Milaan alwaar hij werkzaam was voor leden van het vorstenhuis Sforza
Rome waar hij van 1489 tot minstens begin 1495 lid is geweest van de pauselijke hofkapel.

Josquin schrijft zijn muziek met de tekst als uitgangspunt. Tekst wordt zodoende goed verstaanbaar voor de toehoorder. Deze polyfone muziek is meerstemmig waarbij de stemmen gelijkwaardig zijn en de teksten soms onderling niet gelijk lopen.

Tomás Luis de Victoria (ca. 1548-1611) was een Spaans componist. Victoria wordt beschouwd als één van de grootste Spaanse componisten van zijn tijd.
Op jonge leeftijd werd Victoria door Filips II van Spanje naar Rome gestuurd om daar te studeren. Hij werd priester en trad toe tot de congregatie van de Oratorianen. In 1586 keerde hij terug naar Spanje. Daar kwam hij in Madrid in dienst van Maria van Spanje.
Zijn muziek toont in haar polyfonie verwantschap met die van Palestrina, bij wie hij in Rome mogelijk gestudeerd heeft.

Victoria leefde tijdens het hoogtepunt van de contrareformatie en de muziek die hij schreef bestond dan ook voornamelijk uit religieuze, vocale werken, zoals missen en motetten.

Stevan Stojanovic (1856-1914), beter bekend als Stevan Mokranjac was een Servische componist en muziekpedagoog. Geboren in Negotin in 1856, Mokranjac studeerde toen hij in de twintig was muziek in Belgrado, München, Rome en Leipzig. Later werd hij dirigent van het koor Belgrado Society en oprichter van de Servische School of Music en het eerste Servische strijkkwartet, waarin hij de cello speelde. Hij verliet Belgrado aan het begin van de Eerste Wereldoorlog en verhuisde naar Skopje, waar hij overleed op 28 september 1914. Vaak genoemd de "vader van de Servische muziek" en de "belangrijkste figuur van de Servische muzikale romantiek",

Mokranjac heeft hoog aanzien en wordt nog vereerd in Servië. Na zijn dood werd de Servische Music School omgedoopt tot de Mokranjac Music School in zijn eer. In 1981 werd een groot standbeeld van Mokranjac gebouwd in de tuin van de familie Mokranjac om de 125ste verjaardag van zijn geboorte te markeren.